24 februari 2023

PI4VLB PACC 2023

Het tweede volle weekend van februari is het weekend van de PACC-contest. Bij deze radio-wedstrijd is Nederland 24 uur het middelpunt van de belangstelling. De uitwisseling is heel eenvoudig, buitenlandse stations geven hun rapport met het volgnummer, en Nederlandse stations de afkorting van hun provincie. Voor ons is dit LB voor Limburg.

Het zou voor mij de derde deelname gaan worden. Voor deze gelegenheid leek het mij leuk om de A22 clubcall, PI4VLB, te gebruiken in plaats van mijn eigen call omdat deze maar weinig “in de lucht” is. Ik heb contact opgenomen met de afdelingsvoorzitter, Tom PC5D, die de call beheert en deze gaf mij toestemming om hem te gebruiken.

De contest begon op 11 februari, 12:00UTC, dus nog een paar dagen de tijd om alle software in orde te brengen. Het opstellen en testen van de antenna en set is een routine-klus en het grootste gedeelte van de tijd zat in het updaten van Windows en het N1MM contestlogging programma, en het correct instellen van N1MM om PI4VLB te gebruiken. De macro’s van N1MM moesten nog wat worden bijgesteld voor CW want ik wilde nu toch echt eens “runnen” in plaats van alleen maar “search & pounce”. En iets wat ik ook nog moest uitzoeken, hoe de voice-memories van de FTDX101D te gebruiken want ik wilde ook in SSB nog wat punten uitdelen en vangen (ik contest normaal alleen in CW) en voice-memories sparen de stem. Gelukkig liep dat allemaal voorspoedig en was ik klaar voor de aanvang. Mijn buurman heeft storing op de computer luidsprekers als ik SSB gebruik, maar hij vindt dat niet zo erg en schakelt ze uit. Hem dus ook maar gewaarschuwd dat hij storing kon verwachten en dat vondt hij geen probleem.

Aan het begin van de contest eerst ’n uurtje S&P gedaan op 10, 15 & 20m om de condities te pijlen. De banden waren open ver naar het oosten en westen. Tijd om een een plekje te zoeken op 10m, de snelheid te verlagen naar 20WPM (accuracy above speed) en zelf te gaan roepen. Vorig jaar heb ik dat ook al eens kort gedaan, maar ik had ruzie met N1MM dus daar weer snel van afgezien. Op mijn 2x “QRL?” kwam geen antwoord, dus op de F1 gedrukt voor CQ. Bij de 2e keer brak de hel los! 53 verbindingen op nog geen uur. Oef, dat was even werken. De laatste verbindigen waren met minuten tussenpauze, dus dat betekent dat iedereen die aan het jagen is je al gewerkt heeft.Tijd om naar een andere band te verhuizen. Plekje gezocht op 15m en weer CQ geroepen. Het zelfde feestje, 89 verbindingen op 75 min.

Zo ging het de rest van de dag vrolijk door. Mijn antenna (Chameleon AMPAS met verlengde spriet), is niet ideaal voor de lage banden, dus toen de hoge banden dicht gingen werd het een beetje sukkelen op 40m (60Q’s op nog geen uur) en 80m (alleen maar S&P). Dan maar op tijd naar bed en eens kijken wat de ochtend zou brengen.

Even voor 06:00UTC weer begonnen. 20m was vroeg open dus snel daar naartoe verhuisd en een plekje gezocht en weer CQ geroepen. Dat verliep ook weer voorspoedig. En het was ook eens tijd om naar SSB om te schakelen. Ik werk met “maar” 100W dus verwachte er niet zoveel van, want voor mij staat SSB-contesting gelijk aan hoog vermogen. Maar dat viel mee. Rijtje contest roepers afgewerkt op 20m en weer verhuisd om zelf te roepen (in CW).

Dat scenario herhaalde zich voor de rest van de contest. Helaas eindigt de contest in de middag, wat jammer is want dan is er nog een paar uur te genieten van condities op de hogere banden voor mensen met iets minder ruimte voor grote antenne’s.

De contest geeindigd met 630 verbindingen en een geclaimde score van 107046 punten. De leukste verbinding voor mij was met 4L2M ver op het einde van de contest die nog zei “LB, nice, a new one”. Die opmerking had ik niet verwacht omdat de meeste contesters in Limburg met SSB werken waardoor ik er vanuit ging dat hij LB al lang had gewerkt.

Het Cabrillo-log heb ik opgestuurd naar Tom voor indienen en verdere verwerking op electronische logs. De volgende klus wordt nog QSL-kaarten schrijven.