10 mei 2021

Mills on the Air 2021

Het weekend van 8 en 9 mei was het weekend van de Nationale Molendag. Normalerwijs zetten de molens hun deuren wijd open voor bezoekers maar ook dit jaar was dat weer niet mogelijk vanwege de corona pandemie.

We zijn er inmiddels aan gewend om onze activatie in Gasthuis (Bemelen) corona-veilig uit te voeren, dus afstand houden, buiten zitten, handen wassen, enzovoorts. De van Tienhovenmolen heeft een mooi terrein waar ruimte genoeg is om onze antennes op te stellen. De G5RV hangt hoog uit een raam en in het veld een mix van verschillende end-fed’s. Deze keer geen Butternut HF9.
Het team bestond uit Ruud, PA5RWD, Theo, PA3CBH en mij, PE1EEC.

Voor de verbindingen hadden we besloten ons hoofdzakelijk op 40m & 20m SSB te concentreren. De condities vielen op beide dagen toch wat tegen. De zondag werd ook nog eens verstoord door onweersbuien die over Nederland heen trokken waardoor veel stations niet actief waren. Het onweer produceerde ook nog eens een hoop extra QRM. Bij ons bleef het gelukkig droog en aangenaam. Een groep zendamateurs op veld-dag weet de tijd wel om te krijgen want er is altijd stof genoeg om over van gedachten te wisselen en wilde plannen uit te denken voor een volgende antenne.

Het logboek vulde zich maar erg langzaam. Ruud werkte de zaterdag tot vroeg in de middag op 40m met z’n Yaesu FT-991. Theo had de Yaesu FT-817 meegenomen om eens te zien hoe de verbeterde condities zich verhouden tot QRP. Met z’n 6 watt heeft hij toch een paar mooie verbindingen gemaakt op 10m. Ik kwam later in de middag en had deze keer de Icom IC-7300 meegenomen voor wat meer vermogen op CW. Met al het contest-geweld was het natuurlijk wat lastig voor mij als langzaamseiner om een comfortabel plekje te vinden, dus ook nog maar wat op SSB gewerkt. Mijn favoriete verbinding die dag was met Gerard, PA1AT die met z’n loop-antenne onder dak en 20W een mooi signaal neerzette bij ons.

Zondag’s had Theo z’n Icom IC-706 meegenomen voor wat meer vermogen (20W), Ruud was er de hele dag, en ik heb later in de middag aangesloten. De banden waren maar erg rustig en laat in de avond ging alles open. 40m was opeens van voor tot achter gevuld met Italiaanse stations. We hadden een sked met Curaçao gepland dus dat betekende dat we tot laat zouden moeten blijven. Gelukkig mocht dat.

Amerika kwam goed binnen op 20m dus gingen we op jacht naar stations uit/rond Zuid-Amerika. PY6RT was te horen en een verbinding lukte prima. Dus onze sked ge-whatsapped dat het misschien mogelijk was maar helaas bleek 20m potdicht te zijn in Curaçao. Hierna verslapte onze aandacht en begonnen we langzaamaan alles af te breken en in te pakken en een datum te plannen voor onze volgende activatie.

Onze grote dank weer aan de molenaars Koen, Brord en Kees, en Limburgs Landschap dat we weer te gast mochten zijn bij de van Tienhovenmolen.