27 april 2021

WWFF PAFF-0138 Geuldal

Ik had met Ruud, PA5RWD afgesproken om een velddag te doen op eens een andere plek dan bij de van Tienhovenmolen. Hij ging op zoek naar een plekje en kwam uit op een mooie locatie in het Vijlenerbos vlakbij Cottessen. We hadden op Koningsdag , 27 april, alle twee vrij van het werk, dus die dag werd gepland.
Bij nader onderzoek van de locatie bleek dat deze in PAFF-0138 lag. We hadden het al vaker over WWFF en SOTA activeren gehad, dus we spraken af dat dit een eerste kennismaking met WWFF voor Ruud werd.

Kan een afbeelding zijn van buitenshuis en boom

Rond 08:30 lokale tijd kwamen we op de locatie aan. Er was een picknicktafel. Goede plek om onze stations op te zetten. Maar eerst de party-tent opzetten boven de tafel om ons wat te beschermen tegen de zon. Het was de eerste keer dat die opgezet werd maar door de logische nummering was dat vlotjes gebeurd. Hoewel, er bleek een stang te ontbreken. Gelukkig zat deze in een grotere stang.

Ruud had z’n spiksplinternieuwe 10m glasvezel mast meegenomen. Draad van de end-fed eromheen gewikkeld, gefixeerd aan een bord, coax naar de Yaesu FT991A en klaar.
Ik had de Chameleon AMPAS spriet meegenomen. Geprobeerd deze aan een slagboom te bevestigen met de klem, helaas dat lukte niet. Dan maar vrij op de grond tegen een boom. Ondanks dat ik de avond van te voren nog eens alles was doorgelopen, had ik toch de coax-kabel vergeten. Stom! Ruud had gelukkig nog een tweede bij zich, dus de aansluiting naar de Elecraft KX2 was zo gemaakt.

En klaar waren we, Toch snel gegaan. Eerst uitgelegd wat de spelregels van WWFF zijn, zoals welke voorkeursfrequenties te gebruiken, hoe je een verbinding begint en vooral de juiste eindgroet “forty four”. Ik was vergeten een aankondiging van de activatie in de WWFF-agenda te maken, dus dan maar een zelfspot geplaatst op het cluster toen Ruud een vrij plaatsje had gevonden op 40m. Het duurde niet lang en er ontstond al gauw een mini pile-up. Even wennen voor Ruud om eens aan de andere kant van de pile-up te zitten.

Spijtig genoeg stoorden wij elkaar een beetje. De KX2 was niet helemaal opgewassen tegen de sterke signalen die uit de 991 kwamen. Maar niet getreurd, zo konden we om en om pauze houden om even wat te eten en/of drinken, en de nieuwsgierige omstanders te woord staan over wat wij aan het doen waren. En die waren er genoeg, aangezien we op een druk wandelkruispunt zaten. Er kwamen ook een amateur, een ex-amateur en twee XYL’s langs die met een amateur getrouwd zijn en het leuk vonden om een foto van ons aan het werk op te sturen naar huis. Dit maakte de dag extra leuk natuurlijk.

De dag vloog zo snel voorbij. Ruud had 62 verbindingen gemaakt en dat was ruim over de vereiste 44 voor een activatie-punt. Niet slecht voor een eerste keer, Ik had er 45 en dat is net voldoende om mijn eerste punt voor een activatie te krijgen (mijn eerdere activaties zijn altijd onder de 44 geweest). Het log is opgestuurd en staat als lognummer 00100473 op de WWFF-website. En natuurlijk alle electronische QSL-kaarten verstuurd via QRZ.COM, E-QSL en LOTW.