Intro
Op 18 april was de Amstel Gold Race weer gepland, de professionele wielerwegwedstrijd voor mannen en vrouwen die door Zuid-Limburg trekt. Dit leek ons een prima gelegenheid om een special call aan te vragen voor de AGR en een activatie te doen met een paar andere houders van special calls.
Thijs, PE1RLN, deed de aanvraag voor PA21AGR en kreeg deze toegewezen. Het plan was om PA21AGR vanuit Epen te activeren en PA6TIEN en PH75MAA vanuit Wolfshuis (Bemelen) bij de van Tienhovenmolen. De locaties waren geregeld echter kwam het nieuws dat vanwege de nog steeds heersende corona-pandemie het parcours helemaal afgesloten zou worden. Dat ging roet in het eten gooien!
Brord, onze gastheer/molenaar besloot eens contact op te nemen met de organisatie en na de situatie uit te leggen, kregen wij dan toch bijzondere toestemming om de activiteiten door te laten gaan. Blij en dankbaar gingen wij verder met het organiseren.
Zaterdag 17 april, opbouwdag
Thijs en Roberto, PD0DX gingen in Epen aan de slag, Ruud, PA5RWD, Theo, PA3CBH en ik bij de molen. Ruud had zijn G5RV weer hoog in de molen opgehangen, Theo de end-fed opgezet, en ik ging voor avontuur. Lang geleden heb ik eens een Butternut HF9V gekocht om op te zetten op een locatie waar ik toen woonde. Maar daar is het toen niet van gekomen vanwege verhuizing. De antenne eindigde in de kelder en bleef daar dik 25 jaar liggen! Er was nog wel eens een paar keer een plan geweest om ‘m op te zetten bij een JOTA, maar een blik in de manual toonde dat het niet in ’n uurtje zou lukken, dus hij bleef maar in de kelder staan.
Op aandringen van Ruud toch de Butternut meegenomen. Alles zat nog netjes ingepakt, dus uit de doos ermee (unboxing video gelukkig niet beschikbaar, hi), netjes neergelegd in het gras, en begonnen met stap 1 van de 55 van het opbouwplan. De voet met een stuk hout erop voorzichtig de grond in geslagen met een hamer, hopelijk waterpas. Dat ging goed, zonder het ding kapot te maken. Ruud en ik gingen aan slag en het begin ging wat lastig omdat er zoveel schroefjes, (vleugel-)moertjes en spoelen lagen, daar leek geen wijs uit te komen. Maar hoe verder alles vorderde, hoe duidelijker alles werd. Het scheelde natuurlijk ook nog eens dat er steeds minder onderdelen over bleven, hi.
Nadat de antenne opgebouwd was en rechtop stond, bleek hij een beetje over te hellen. Maar de voet zat stevig genoeg in de grond om het 8 meter lange gevaarte rechtop te houden. De volgende stap was de aard-pen de grond inslaan en de radialen leggen. Voor de laatste had ik nog twee rollen ongebruikt isolatiedraad liggen, dus die kon nu voor een goed doel ingezet worden.
Na ’n uurtje of 3 was alles klaar om eens aan de RigExpert antenne-analyzer te hangen. Zie daar, een paar banden waren al redelijk goed afgestemd. In de gebruiksaanwijzing stonden afstanden vermeld hoever de diverse spoelen uitgerekt moesten worden, maar die waren zo te zien gericht op het Amerikaanse bandplan. Ik wilde toch wat lager gaan richting CW gedeelte, maar voor 40m ook in de buurt van het Nederlandse novice gedeelte blijven. De spoelen moesten allemaal wat uitgerekt worden, en natuurlijk beïnvloedde de ene spoel de ander weer. De draadstrip voor 15m en 6m zitten hoog in de antenne en dienden ook nog wat bijgesteld te worden, maar gezien de condities op die banden de moeite maar gespaard. Alles moest zeker goed werken op 80/40/30/20/17 en dat deed het.
Verder hield Theo zich nog bezig met het opbouwen van de morse-kunst. Hij had de PA6TIEN roepnaam netjes uitgewerkt in canvas-zeil en dat op de grond gelegd. De molen trekt toch altijd aandacht van de helikoptercamera, dus we hoopten op wat extra promotie voor onze hobby door middel van de “geheime” code.
Na een paar test-QSO’s de knop omgedraaid en naar huis, want morgen zou een lange dag worden met een vroege start vanwege toegang tot het parcours.
Zondag 18 april, #raceday
Het parcours werd om 06:00u hermetisch afgesloten en de wedstrijd voor elite dames begon om 08:30u dus we moesten op tijd aanwezig zijn bij de molen. Afspraak was 07:30u. Theo had al gezorgd voor de koffie dus dat was een goede start.
Alles werd weer terug opgebouwd en aangesloten en de eerste QSO’s konden beginnen met al onze special calls. De condities konden wat beter, maar we hebben toch een paar leuke verbindingen gemaakt. Uiteraard werd dat wat lastig als de helikopter overvloog. We konden ook over de heg op veilige afstand van het peloton af en toe eens meekijken als de hele lange rij weer langs kwam getrokken. Spectaculair, al die glimmende, afgetrainde lijven in het echt langs te zien flitsen.
De finish was rond 17:00u en dat was dan ook tijd om alles af te breken. Brord had een heerlijk Indisch maal gemaakt voor ons, wat we met smaak hebben opgegeten waarna het al gauw weer tijd werd om naar huis te gaan en de logboeken netjes over te schrijven en in te voeren op de computer.
Met dank aan onze gastheren Brord, Koen en Kees en Limburgs Landschap, dat we weer van deze mooie locatie gebruik konden maken.