23 april 2022

Geuldal WWFF: PAFF-0138

Nu we uit de corona-tijd zijn en het zonnetje zich weer wat vaker laat zien, is het tijd om weer eens wat buitenactiviteiten te gaan doen. Voor vandaag stond een bezoek gepland aan de Paradijsvogels in Cottessen, en dat blijkt precies in het activatiegebied van PAFF-0138 te liggen. Deze had ik vorig jaar ook al eens geactiveerd, dus dit jaar konden we een nieuwe poging wagen.

Activatiegebied PAFF-0138
Activatiegebied PAFF-0138 Geuldal

Ik heb een tijd geleden een 1:9 UnUn gebouwd van HF-kits en 50m litze-draad er bij gekocht. In ons ham-groepje zijn de meningen verdeeld over of ik die draad nou moet bijknippen of niet. In de diverse online artikelen staan aanbevolen lengtes die zijn gebaseerd op gebruik in SSB én CW. Ik doe met QRP in het veld eigenlijk alleen maar CW. Op de webpagina van AB3AP staat een klein rekenprogramma voor Matlab. Daarin kun je ook kiezen voor alleen CW, en dan komt er een veel grotere keuze in draadlengtes uit, en ook 50m is dan goed. Dit wil ik ook eens met die lengte in EZ-NEC gaan berekenen, als ik precies weet hoe ik een model moet “bouwen” met coax en de UnUn er tussen om te zien hoe de afstraling is, en of het dan gunstiger is om de draad toch eventueel af te knippen. Voor de tuner van de KX2 maakt het niks uit want die krijgt het allemaal wel getuned.

Bij aankomst een plekje gezocht waar ik bij de activiteiten op het terrein niet in de weg zou lopen. De Trekkershut was hiervoor wel een geschikt plekje want er was een handige plaats om te zitten. De 50m draad in de bomen gehangen, hoog genoeg om te zorgen dat niemand er in zou lopen, want het terrein is onderdeel van de Bergboerengolfbaan.

Voor een geldige WWFF-activatie dien je minstens 44 verbindingen te maken. Start-tijd 10:00u lokaal. De banden waren redelijk goed en de eerste 30 verbindingen waren zo gemaakt in CW. Daarna kabbelde het langzaam voort en bij 42 bleef de teller een heel lange tijd staan. Maar eens omgeschakeld naar SSB, maar met 10W en een eenvoudige antenne is dat geen pretje. En al helemaal niet als je probeert een andere activator te werken en je tegen al de andere stations op moet boksen. Jammer genoeg zijn niet alle activators attent genoeg om eens af en toe eens “any park to park?” of “qrp only” te roepen, dus dan leg je het gewoon af. Maar dat mag de pret niet drukken.

De schapen vonden het wel interessant wat er gebeurde

Het laatste anderhalf uur wilde ik ook eens de slinky-antenna uitproberen in het veld. De slinky, oftewel trapveer, is een reliek uit de jeugd en welbeschouwd eigenlijk een lange draad die je ook als antenna kunt gebruiken. Uit berekening bleek dat de draadlengte 16,5m is, wat ook prima is als random long-wire en volgens de tabel van AB3AP prima te gebruiken voor 10-40m.

De 1:9 UnUn losgemaakt uit de boom, de 50m draad weer netjes opgerold, en de slinky opgesteld naast het hekwerk, een beetje weg van de bomen. Het aantal verbindingen kabbelde rustig door. Bij 53 was het tijd om te stoppen. Voor mij een prima resultaat en genoeg voor ’n activators punt binnen te slepen. Het log staat ook al online op de WWFF-site.

Loganalyzer, resultaat voor PAFF0138